We praten met de mensen.

‘Het gaat over mensen, maar we praten niet over, maar met mensen’

Door: José van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - In 2024 is de naam van de sinds 2011 opgerichte Wmo Adviesraad gewijzigd naar Adviesraad Sociaal Domein Woensdrecht. De reden? Omdat de raad inmiddels adviezen geeft die de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) overstijgen. Ruud van Soelen en Jessie Klein zijn de meest recent aangetreden leden van de adviesraad en zij willen graag benadrukken dat de raad er voor iedereen is in de gemeente Woensdrecht. 

In de afgelopen jaren heeft de raad al diverse adviezen aan het college gegeven, De Adviesraad Sociaal Domein is een onafhankelijke adviesraad, die het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd advies mag geven. Deze adviezen hadden dus in eerste instantie vooral betrekking op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar omvatten nu het gehele sociale domein. Volgens Ruud en Jessie was dit mede voor hen een reden om te solliciteren op de vacature voor nieuwe raadsleden voor de adviesraad. “Ik zag de advertentie voor nieuwe leden en dat wekte mijn interesse. Ik werk in Den Haag, voorheen bij de Sociaal Economische Raad (SER) en nu bij het Ministerie van Economische Zaken. Daar ben ik veel met landelijk beleid bezig, maar ik miste wel wat dit beleid nu precies inhoudt voor mensen, wat betekent het op lokaal niveau? Dat was voor mij reden om mijn kennis en kunde mee te nemen en te kijken wat we hier als burgers kunnen realiseren”, aldus Ruud. 

Voor, over en met de burger

Jessie werd juist gevraagd door twee andere reeds zittende leden van de adviesraad. “Ik ben collega in opleiding bij TWB, en dan werkzaam als Thuisbegeleider. Zodoende kom ik al zeven jaar bij de mensen thuis. Ik werk met diverse doelgroepen en kom bij mensen achter de deur. Zonder dat ik individuele zaken hoef te bespreken, kan ik hierdoor wel goed signalen oppikken, die we mee kunnen nemen in het beleid.” Zowel Ruud als Jessie, maar ook de overige leden van de adviesraad, zijn dus gewone burgers, die wonen in de gemeente en gewoon op de werkvloer actief zijn, meestal met een link naar het sociale domein. 

Zij nemen hun taak als vrijwillig adviesraadlid serieus. “We spreken namens alle inwoners, vertegenwoordigen alle burgers. Wat wij zien en horen proberen we mee te nemen in de adviesraad en in onze adviezen richting het college. We proberen te verbinden en bruggen te bouwen tussen de burger en het beleid. Daarvoor praten we niet over mensen, maar met mensen, omdat het beleid over mensen gaat.”

Goede contacten

Jessie en Ruud ervaren dat zij als adviesraadleden goed bij het beleid betrokken worden. “Er zijn goede contacten met de ambtenaren die de beleidsstukken schrijven. De leden van onze raad zijn gekoppeld aan de diverse thema’s binnen het sociaal domein. Regelmatig hebben we overleg met de beleidsmedewerkers over deze thema’s. Dit wordt van beide kanten als nuttig ervaren. Onze ervaringen en input geven inspiratie aan de ambtenaren en dat zien we terug in de beleidsplannen. We mogen al aan de voorkant als adviesraad meedenken en het is dus niet zo dat we achteraf nog even ergens iets van moeten vinden.” 

Openbare vergaderingen

De adviesraad komt meerdere keren per jaar tezamen voor een openbare vergadering. Ruud en Jessie vinden het jammer dat de publieke belangstelling hiervoor beperkt is. “We bespreken onderwerpen die mensen toch aangaan, want het sociaal domein is er voor iedereen. We zouden dan ook graag nog meer de dialoog met de inwoners aan willen gaan, want er zijn genoeg onderwerpen die ons allemaal aangaan, van onderwijs en sport tot de sociale veiligheid en sociale veerkracht. Regelmatig nodigen we gastsprekers uit voor onze vergadering, zoals de wijkGGD’er. We kijken daarbij dorpsbreed en niet individueel. We willen het sociaal beleid bekijken om het voor iedereen nog beter te maken.”

Meer informatie op www.adviesraadsociaaldomeinwoensdrecht.nl.

Share our website